Dit zet je op een geboortekaartje. 

De laatste maanden van je zwangerschap zijn ingegaan. Hoog tijd om eens na te denken over een geboortekaartje. Maar wat zet je op een geboortekaartje?

Het is belangrijk om eerst na te denken wat je op het kaartje wilt en dan pas op zoek te gaan. Op een enkel kaartje heb je bijvoorbeeld minder ruimte voor tekstjes en foto’s. Je moet je hier dus echt wel beperken tot de essentials. Op een dubbel kaartje heb je meestal wel ruimte voor een leuk tekstje en/of een foto. Je bepaalt dus beter eerst hoeveel informatie er op het kaartje moet voor je begint te zoeken naar het perfecte geboortekaartje. 

De essentials. 

Uiteraard kies je als ouder(s) zelf wat je wel of niet op een geboortekaartje zet. Er zijn echter wel enkele belangrijke gegevens die je doorgaans terugvindt op een geboorteaankondiging.

1. Naam van de baby.

Dit is zowat het belangrijkste wat op het kaartje moet, want iedereen is natuurlijk super nieuwsgierig naar de naam van je kleintje. Je kunt ervoor kiezen om alleen de voornaam op het babykaartje te zetten of de volledige naam. Nog inspiratie nodig voor een naam? Check de populairste namen van afgelopen jaar.

2. Geboortedatum en-tijd.

Naast de naam is de geboortedatum één van de belangrijkste zaken op een geboortekaartje. De exacte tijd waarop je kleintje geboren werd is een leuk weetje voor familie en vrienden. Vermeld daarom naast de geboortedatum van je baby ook de tijd waarop hij/zij ter wereld kwam. 

3. Gewicht en lengte.

Hoe groot je baby is en hoeveel die weegt is handige info om bijvoorbeeld de kledingmaat van je kleintje te gokken als het bezoek babykleertjes wil cadeau doen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te weten hoe groot de baby is. 

4. Naam van de ouders en broertjes of zusjes.

Vermeld zeker ook jouw/jullie naam op het kaartje. Je wilt natuurlijk niet dat de ontvanger niet weet van wie die schattige baby is. Vermeld daarom jullie namen en familienaam en eventueel broertjes of zusjes. 

5. Contactgegevens.

Voorzie ook een plekje voor jullie adres en eventueel een telefoonnummer. Zo kunnen familie en vrienden een kaartje sturen of kunnen ze jullie bellen vooraleer ze op kraambezoek komen. 

Leuke extra’s op een geboortekaartje. 

Het geslacht van de baby.

Als je voor een unisex naam en/of kaartje kiest kan het soms moeilijk zijn om het geslacht van de baby duidelijk te maken. Doe dit op een subtiele manier door één van onderstaande voorbeeldteksten te gebruiken.

  • Anne en Tim verwelkomen een dochtertje. 
  • Hoera een jongen! 
  • Een broertje voor Pim. 

De geboorteplaats.

De plaats waar je baby is geboren is ook een leuk weetje dat vaak op het geboortekaartje vermeld wordt. 

De peetouders. 

Peetoom of -tante worden van een klein wonder is natuurlijk een hele eer. Vermeld daarom ook de fiere peetouders op het geboortekaartje. 

Een bezoektekstje of kraamfeestuitnodiging. 

Willen jullie graag bezoek ontvangen? Super idee, maar om het wat haalbaar te houden voor jullie is het leuk dat het bezoek vooraf iets laat weten. Zet dit dus zeker op het kaartje, al dan niet aan de hand van een leuk rijmpje. Enkele voorbeeldjes zijn: 

  • Lijkt het je leuk om ons even te zien? Vraag even wanneer het uitkomt!
  • Bel, kom en bewonder mij!
  • Willen jullie je komen voorstellen, kunnen jullie dan eerst mama of papa bellen? (appen mag ook)
  • Om filevorming bij de wieg te voorkomen, stuur ons even een berichtje voordat jullie langskomen.
  • Beschuitjes smeren moet ik nog leren, dus wil je voor een bezoekje eerst eventjes telefoneren?

Geven jullie liever een kraamfeest? Dan kan je ook al de datum en de plaats van het feest op het geboortekaartje vermelden. Het is ook leuk om bij het geboortekaartje een aparte kraamfeest uitnodiging te steken.  

Kraamfeest uitnodiging met bloemetjes
Kraamfeest uitnodiging kraftlook
Wit babyborrelkaartje met gouden voetjes

Een cadeautip. 

Hebben jullie al heel wat spullen gekocht of hebben jullie net nog heel veel nodig? Laat het even weten aan jullie vrienden en familie, zodat ze dingen kunnen kopen die jullie echt nodig hebben. Op lijstje.nl kan je bijvoorbeeld een wishlist maken.

Een gedichtje. 

Een gedichtje of een versje om jullie kleintje te verwelkomen is altijd een leuk idee. Op onze blog geven we alvast leuke inspiratie voor een tekst op je geboortekaartje. Op zoek naar een spirituele tekst of Christelijke tekst voor het geboortekaartje? Ook dat vind je terug op onze blog. 

Voorbereiding is key. 

Heel veel informatie kan je al van tevoren op je geboortekaartje zetten. Of je nu een proefdruk bestelt of niet, je kan altijd je ontwerp opslaan in je Tadaaz account. Zo hoef je na de bevalling niet veel aanpassingen meer te doen aan je geboortekaartje en kan je heel snel bestellen.  Ouder(s), broertjes, zusjes, adres en telefoonnummer kan je al vooraf op je kaartje zetten. Als je al het geslacht en de naam weet, kan je ook dit al voorbereiden. Of maak eventueel twee versies, één voor een jongen en één voor een meisje. Een leuk gedichtje kan je ook vooraf al kiezen. Eigenlijk zijn vooral de geboortedatum, geboortetijd, gewicht en lengte zaken die je op voorhand onmogelijk kunt voorbereiden. Tenzij je natuurlijk een geplande bevalling hebt of een glazen bol.  

Ina Desplenter
Ina Desplenter

Voor een feestje ben ik altijd te vinden. Mijn hart maakt dan ook een sprongetje als ik een prachtige uitnodiging uit mijn brievenbus mag vissen. Ik vind het altijd spannend om de omslag open te maken, want het is toch altijd een beetje een verrassing hé? Van wie komt het kaartje? Voor welke gelegenheid?... De kerstperiode vind ik dan ook echt superleuk. Dan kijk ik elke dag in mijn brievenbus in de hoop daar nieuwe kaartjes te vinden.

Artikelen: 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *