Baby op komst? Overloop dan zeker onze zwangerschapschecklist!

Portrait of a happy pregnant woman holding baby shoes and of her

Eindelijk … Na 9 maanden van ochtendmisselijkheid, gezwollen voeten en rugpijn is het bijna zo ver! Binnenkort houd je voor het eerst je kleine spruit in je armen en zijn alle zwangerschapskwaaltjes zo vergeten. Ben je nog lang niet zo ver of is nog niet alles klaar voor de komst van je kleine wonder? Met onze zwangerschapschecklist ben je zeker dat je niets vergeet.

De zwangerschap: voor sommige vrouwen is het negen maanden lang genieten, anderen hebben af te rekenen met allerlei kwaaltjes, gaande van ochtendmisselijkheid tot vermoeidheid en rugpijn. Wie zwanger is, moet echter ook een heleboel praktische zaken in orde brengen, zoals het regelen van de geboortekaartjes en het aanvragen van het kraamgeld. Om er zeker van te zijn dat jij niets vergeet, geven we je een overzicht van de beste tips per maand.

Maand 1

Kinderopvang, het lijkt nog héél veraf, maar de meeste crèches en onthaalmoeders hebben ellenlange wachtlijsten. Je bent er dus maar beter op tijd bij. Bekijk je opties nu dus al want het bespaart je later een hoop frustraties.

zwangerschapschecklist kinderopvang

Maand 2

In maand 2 wordt het tijd om het grote nieuws wereldkundig te maken. Het is nu ook het moment om je werkgever in te lichten. Let op: in sommige beroepssectoren ben je verplicht om je zwangerschap onmiddellijk te melden.

Maand 3

Het ziekenfonds moet ook op de hoogte gesteld worden van je zwangerschap

Maand 4

Bespreek op tijd met je werkgever wat de verlofmogelijkheden zijn, zowel voor, tijdens als na je zwangerschap. Wees klaar en duidelijk zodat beide partijen straks niet voor verrassingen komen te staan.

Maand 5

Je zit nu over halfweg en hebt wellicht al enkele namen in het achterhoofd. Het is nu ook een goed moment om na te denken over de samenstelling van de babyuitzet. Je denkt spontaan aan het leukste deel: de babykamer. Je moet echter ook denken aan de rest van je woning. Is alles veilig voor je baby? Voor je het weet kruipt hij of zij rond en dan wil je natuurlijk dat ze niet gevaarlijks kunnen bereiken of zich pijn doen aan de koffietafel bijvoorbeeld.

Follow WeeDecor on Pinterest.

Maand 6

Dit is een drukke maand. Jij of je partner dient het kraamgeld nu aan te vragen. Ben je ongehuwd, dan dient je partner ook het ongeboren kind te erkennen. Als dat gebeurd is, moet je ook de kraamzorg in het ziekenhuis aanvragen. Zoek ook al een kinesist in de buurt en leg al enkele afspraken vast voor postnatale kinesitherapie.

Maand 7

Het wordt nu stilaan tijd om aan het doopsuiker en het geboortekaartje te denken. Welk ontwerp vind je leuk? En wie moet er allemaal een kaartje krijgen? Begin alvast met de nodige adressen te verzamelen!

Maand 8

Heb je al kinderen, dan wordt het tijd om ook voor hen enkele praktische zaken te regelen. Waar gaan ze bijvoorbeeld logeren terwijl tijdens de bevalling? Of laat je een babysit komen? Maak rond deze periode ook je bevallingskoffer. Vergeet zeker je bloedgroepkaart, trouwboekje, akte van erkenning en je identiteitskaart niet! Als het nog niet is gebeurd, vraag je nu ook je moederschapsrust aan.

Maand 9

Is het geboorteverlof van je partner al gepland? Doe nu ook bij je verzekeraar navraag voor opname van je kind in de aanvullende ziekteverzekering.

Bekijk zeker de volledige checklist van Kind en Gezin ook even, ze hebben ook een heleboel andere brochures en folders die je voor en na de bevalling zeker kunnen helpen!

Zo, je bent nu klaar om in alle rust te bevallen. Veel succes en geniet met volle teugen. Alvast gefeliciteerd!

Lies Jonckheere
Lies Jonckheere

Ik ben de trotse mama van mijn allerliefste zoontje Georges. Een droom van een baby! Het grootste deel van mijn tijd spendeer ik met hem: Georges verzorgen, met hem spelen, leuke kleertjes en spulletjes uitzoeken … Mijn huwelijk – met mijn even fantastische man - een paar jaar geleden was prachtig, maar mama worden is echt een overweldigend gevoel. Tadaaz mocht al deel uitmaken van al Georges ‘Happy Moments’. Aankondiging van zijn geboorte, doopsuikerdoosjes en bedankkaartjes... Maar ook de uitnodigingen voor zijn eerste feestje: het doopfeest. Ik ben er zeker van dat er nog vele ‘Happy Moments’ volgen voor mijn zoontje en kijk ernaar uit om die te vieren!

Artikelen: 184

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *