Als je peuter grote broer of zus wordt

Grote broer of zus worden is natuurlijk een hele eer! Maar ook een beetje spannend… Voor jullie  kleine zoon of dochter, maar ook voor jezelf … Want wat is het perfecte moment om te vertellen dat ze grote broer of zus worden? Hoe gaan jullie het vertellen en hoe zal je kleintje reageren op het grote nieuws? Geen zorgen, bij Tadaaz hebben we wel wat ervaring met grote broer of zus-nieuws en dat delen we graag met jullie!

Jij wordt grote broer of zus!

Jullie zijn zelf al een beetje gewend aan het idee dat jullie gezinnetje zal uitbreiden; er komt nog een kleintje bij. Je kunt er nu over na gaan denken hoe jullie dit grote nieuws aan grote broer of zus willen brengen. Je kunt een cadeautje geven dat verwijst naar de baby in je buik. Een leuk shirt waarop grote broer of zus staat bijvoorbeeld. Als je kleintje nog niet kan lezen kun je dit leuke nieuws voorlezen. Is grote broer of zus al wat groter? Geef dan een cadeau of mooie kaart uit naam van het kleintje dat onderweg is, dit is gelijk een leuke binding met de baby. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het gewoon te vertellen. De reactie van je oudste alleen al zal fantastisch zijn!

 

Grote broer of zus en de voorbereiding

Het hoge woord is eruit en je kleintje vertelt tegen iedereen die het horen wil dat hij of zij grote broer of zus wordt. Dit zal zeker leuke momenten opleveren! Het duurt natuurlijk nog een tijdje voor de baby er is en dat kan best lang duren voor een kind. Betrek hem of haar dan ook bij de voorbereidingen op de komst van het kleintje. Maak samen een leuke kalender waarop je de weken kunt afstrepen.  Samen lezen over baby’s is ook erg leuk en er zijn genoeg boekjes te vinden voor kleintjes die grote broer of zus worden. Je kunt je kindje ook af en toe eens meenemen naar de verloskundige of naar een echo ‘Kijk nou, dat wordt je broertje of zusje!’.

Tip : Betrek grote broer of zus bij het kiezen van de geboortekaartjes. Kies een aantal toppers waaruit je bijna niet kunt kiezen en bestel hiervan een proefdruk. Als je deze hebt ontvangen vraag je welke hij of zij het mooiste vindt. Samen de kraambedankjes maken is ook een leuke bezigheid.

Ik ben grote broer of zus!

Eindelijk, jullie baby is geboren en jullie hebben daarmee een heuse grote broer of zus in huis! Wat een bijzonder moment om voor het eerst samen thuis te zijn in de nieuwe gezinssamenstelling.  Grote broer of zus zal het allemaal erg spannend vinden en wil ongetwijfeld op allerlei vlakken meehelpen met de verzorging van de baby. Dat kun je natuurlijk alleen maar toejuichen, helpen bij het badderen, het verschonen, misschien eens een flesje geven? De oudste betrekken bij de baby is belangrijk, dat spreekt voor zich. Maar grote broer of zus heeft ook wat quality time nodig met papa en mama. Dit kan een ‘slapen gaan’-ritueel zijn, samen fruit eten of even samen naar de speeltuin. Kleine dingetjes, alleen met papa of mama, zonder de baby…

Alle clichés zijn waar

Misschien maak je je een beetje zorgen over de gezinsuitbreiding? Hoe zal de kleine reageren op het kleine broertje of zusje? Zal ik van de tweede wel net zo veel houden als van de eerste? No worries, die liefde wordt gewoon weer mee-geboren, net zoals bij de eerste, liefde vermenigvuldigt zich tenslotte! Er zullen heus wel momentjes zijn dat je twijfelt, of misschien eens een verdrietig moment als je het echt even niet ziet zitten. Moeheid zal je hierbij zeker parten spelen. Dat is allemaal heel normaal en hoort bij het jonge ouderschap.

Tot slot willen we nog een aantal clichés meegeven die echt waar zijn: Moederliefde is onvoorwaardelijk, jouw eigen kids zijn de knapste, jij komt op laatste plaats (ja, ook als je gaat shoppen…) en tot slot, time flies! Dus geniet van je kroost nu ze nog klein zijn. Ze zijn écht snel groot….

 

 

 

 

 

 

 

Geef hier jouw mening