Tekst voor je trouwkaart? Zo vermijd je de clichés.

Je trouwdag wordt ongetwijfeld een dag om nooit te vergeten. Uiteraard wil je iedereen die voor jou belangrijk is erbij hebben. Emo-momentjes tijdens de viering kunnen er namelijk nooit genoeg zijn. Of niet? De samenstelling van de gastenlijst is met andere woorden een hele klus. Maar daarmee is de kous natuurlijk nog niet af. Je moet de uitnodigingen zelf ook nog maken. En een standaardtekstje is uitgesloten. Jullie willen een trouwkaart met een tekst die eruit springt!

De tekst die jullie trouwkaart helemaal af maakt.

Op elke huwelijksuitnodiging komen een paar zaken onvermijdelijk terug. Zo kunnen jullie gasten uiteraard bitter weinig beginnen met een kaart die geen info geeft over datum, tijd en locatie. Maar ook de routebeschrijving, dresscode, een RSVP-kaartje en cadeautips kunnen nuttig zijn om mee te geven. Om niet in de val van clichéboodschappen te trappen, kun je het hierbij houden. De vrije ruimte vul je dan op met creatieve decoratie of een toffe foto.

Verder is het helemaal aan jullie. Kies je voor een formele of een informele tekst? Schrijf je de tekst vanuit jullie standpunt, of kies je voor de derde persoon? Krijgen jullie dag-, receptie- en avondgasten dezelfde uitnodiging, of verzinnen jullie voor elke groep iets anders?

Formele trouwkaart tekst. 

Het is met veel vreugde dat wij u uitnodigingen om deel te nemen aan de viering van de huwelijksplechtigheid van (naam bruid) en (naam bruidegom). De ceremonie zal plaatsvinden op (datum) om (tijd) in (locatie). 

Dankbaar en blij delen wij mee te gaan trouwen. Met onze ouders als getuige geven wij elkaar het jawoord om (tijdstip) in (locatie). Aansluitend willen we met elkaar toosten en de bruidstaart aansnijden tot (tijdstip). We willen onze trouwdag in stijl afsluiten met een dansfeest vanaf (tijdstip) in (locatie). Wilt u voor (datum) laten weten of u erbij kunt zijn?

Verheugd delen wij mee te gaan trouwen. De huwelijksvoltrekking vindt plaats om (tijdstip) in (locatie). De kerkelijke bevestiging, waarin we Gods zegen vragen over ons huwelijk, vindt plaats om (tijdstip) in (locatie kerk). Hartelijk welkom om ons te feliciteren tijdens de receptie van (tijdstip) tot (tijdstip) in (locatie). Het feest wordt om (tijdstip) feestelijk geopend met het aansnijden van de bruidstaart in (locatie). Hartelijk welkom om onze daggast te zijn op deze dag.

Informele trouwkaart tekst uitnodiging.

Op (datum) gaan wij trouwen! We geven elkaar het jawoord om (tijdstip) uur in het stadhuis te (locatie). We zouden het leuk vinden om het feest met je te vieren. We verwachten je om (tijdstip) in (locatie). Het lijkt ons erg onwaarschijnlijk, maar mocht je die dag toch iets beter te doen hebben laat dan iets weten aan onze ceremoniemeester (naam ceremoniemeester + contactgegevens) voor (datum). 

Graag nodigen wij je uit voor een dag gevuld met liefde. We beloven elkaar om (tijdstip) voor altijd en altijd trouw. Je bent hiervoor van harte uitgenodigd in (locatie). Om (tijdstip) vragen we Gods zegen voor ons huwelijk. We vinden het fijn als je hierbij bent in (locatie kerk).We willen om 16.00 uur toosten op de liefde in (locatie)! Aansluitend dansen we  alle spanning van ons af. Je bent van harte welkom!

Trouwkaart uitnodiging tekst met Deo volente.

In bovenstaande teksten kan je ook de beginzin aanpassen naar een zin met Deo volente.

 • Blij en dankbaar delen wij u mee, dat wij, (naam bruid) en (naam bruidegom), D.V. (datum), met onze ouders als getuige, elkaar liefde en trouw beloven.
 • Verheugd delen wij u mee, ook namens onze ouders, dat wij, (naam bruid) & (naam bruidegom) Deo volente (datum)  in het huwelijk treden.
 • Verheugd delen wij u mede dat (naam bruid) en (naam bruidegom) Deo volente (datum)  in het huwelijk treden. 

Hoe datum vermelden op je trouwkaart?

Jullie trouwdatum vermelden op je trouwkaart kan op verschillende manieren. We geven enkele voorbeelden: 

 • 12 mei 2029 
 • 12.05.2029
 • Twaalf mei 2029 
 • Twaalf mei tweeduizend negenentwintig 
 • 12 | 05 | ‘29
 • XII – V – MMXXIX

Tip! Gebruik jullie datum als eyecatcher op de voorkant van jullie trouwkaart. 

Color blocking trouwkaart vierluik met foto's
Originele trouwkaart stolp met label
Stolpvormige trouwkaart met bloemen en goudfolie

Korte quotes voor op je trouwkaart. 

Grijpen jullie graag de aandacht met een korte quote bovenaan jullie trouwkaart? Check hier enkele voorbeeldteksten. 

 • ‘Samen, nooit meer alleen.’
 • ‘We decided on forever’ 
 • ‘Forever together’
 • ‘Let love grow’ 
 • ‘Destination happiness’ 
 • ‘Together as one’ 

Originele trouwkaart teksten.

Laat jullie fantasie de vrije loop bij het bedenken van een tekstje voor de trouwkaarten. Zijn jullie fervente reizigers? Maak dan een leuk overzichtje van alle landen of steden die jullie samen bezochten, eventueel met een kaartje en wat selfies erbij. Zelfs een gepersonaliseerd paspoort kan de perfecte kaart worden. Romantiek in Rome? Herfst in Helsinki? Liefde in Lissabon? Jullie gasten zullen smelten bij het lezen van jullie fijne herinneringen.

Zijn jullie eerder nuchtere zielen? Niets mis met jullie gasten in de tekst op je kaart te herinneren aan die ‘in goede én slechte tijden’-gelofte die jullie zullen afleggen! Laat aan de hele wereld weten dat jullie elkaar graag zien, ondanks het feit dat hij áltijd met de verkeerde verjaardagscadeaus afkomt, of ondanks haar super slechte smaak in tv-programma’s. Maak er iets grappigs van en verras vrienden en familie met deze gedurfde, maar eerlijke trouwkaart.

Kortom, de tekst op je trouwkaart is al lang geen puur formele aangelegenheid meer. Creatief zijn is de boodschap, zolang je de belangrijke info maar niet over het hoofd ziet. Let love rule!

Travels en movies.

Misschien zijn jullie naast reisfanaten ook grote filmfans? Combineer dan jullie passies op een originele manier in een ludieke tekst als deze:

Van de makers van ‘Romantiek in Rome’, ‘Liefde in Lissabon’ en ‘Verliefd in Verona’. ‘Getrouwd in Groningen’ gaat in première op (datum). We verwachten jullie op de rode loper om (tijdstip) in het stadhuis van Groningen. Aansluitend vieren we de release met een feestelijke receptie in (locatie). Vervolgens nodigen we jullie graag uit op het dansfeest waar we beginnen aan onze eerste sequel ‘Party in the Plaza’. Om middernacht verlaten wij het feest en gaan wij meteen over naar ‘Honeymoon in Hawai’.    

Tour d’amour.

Is jullie grote passie wielrennen? Deel jullie grote dag dan op in etappes net zoals bij een echte tour. Of eerder een Tour d’amour…

Etappe 1 – (tijdstip)
Ceremonie in het stadhuis – (adres)

Etappe 2 – (tijdstip)

Receptie – (adres) 

Etappe 3 – (tijdstip)

Dansfeest – (adres) 

Mama en papa gaan trouwen.

Hebben jullie al kinderen? Laat de uitnodiging door hen schrijven of schrijf ze in naam van de kids. Dit kan bijvoorbeeld zo:

Hallo allemaal! Mama en papa gaan trouwen op (datum). Er is eerst een ‘sermoni’ of zo in het stadhuis en dan is er een feestje. Komen jullie ook?

Schattig toch? Geef hieronder dan een duidelijke uitleg met de juiste tijdstippen en locaties. Afhankelijk van de leeftijd van je kids kan het moeilijk zijn om al deze informatie in een tekstje te gieten. Geen inspiratie voor een leuke trouwkaart? Laat je kids een tekening maken van jullie gezin, scan deze in en gebruik deze op jullie trouwkaart. Bij eigen ontwerp vind je leuke blanco kaarten waar je deze tekeningen kunt invoegen en zo zelf een unieke trouwkaart kunt maken. 

Had je zelf ook een leuke tekst op jullie trouwkaart? Deel hem dan en inspireer andere bruid(egomm)en. 

Ina Desplenter
Ina Desplenter

Voor een feestje ben ik altijd te vinden. Mijn hart maakt dan ook een sprongetje als ik een prachtige uitnodiging uit mijn brievenbus mag vissen. Ik vind het altijd spannend om de omslag open te maken, want het is toch altijd een beetje een verrassing hé? Van wie komt het kaartje? Voor welke gelegenheid?... De kerstperiode vind ik dan ook echt superleuk. Dan kijk ik elke dag in mijn brievenbus in de hoop daar nieuwe kaartjes te vinden.

Artikelen: 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *