Communiefeest of lentefeest: wat is het verschil?

Hoewel kinderen met een lentefeest nog niet zo lang geleden een uitzondering waren in de klas, zijn ze tegenwoordig lang niet meer de enige – ook niet in katholieke scholen. De meeste ouders kiezen zonder al te veel twijfel voor een communiefeest óf een lentefeest, maar sommigen vragen zich af wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen de twee. De rol die de Kerk speelt, zoveel is wel duidelijk. Maar is een lentefeest dan gewoon een feestje zoals een ander?

Een lentefeest met betekenis

Over enkele maanden vieren de kinderen van het eerste en zesde leerjaar een mijlpaal in hun leven. Voor de jonge kinderen breken ‘de jaren van verstand’ aan. De oudere kinderen zetten hun eerste stappen naar het jongvolwassenheid. Dat doen ze op traditionele wijze in het bijzijn van God, gevolgd door een communiefeest. Maar als je als ouder niet in God gelooft, is de keuze voor een lentefeest gauw gemaakt. Want God of geen God, je oogappel groeit als kool en dat mag gevierd worden!

 

Geen enkele ouder wil zijn kind een feest en cadeautjes ontzeggen. Maar dat betekent niet dat een lentefeest geen betekenis kan hebben. Veel ouders kloppen aan bij de vrijzinnige humanisten, die samen met hen en hun kind een unieke ceremonie in elkaar steken, zodat hun kind weet wat zijn of haar lentefeest nu precies zo speciaal maakt.

De uitnodigingen en de bedankjes

Het verschil tussen een communiefeest en een lentefeest zit ‘m niet alleen in de ceremonie, maar ook in heel wat kleine dingen. In beide gevallen staat het feestvarken gewoonlijk te stralen op de uitnodigingen en de bedankjes, maar in het geval van een communie worden er soms ook christelijke symbolen zoals een wijnkelk of kruisje op de kaartjes gedrukt.

 

lentefeest communiefeest uitnodiging
lentefeest communiefeest

Traditionele communiekledij

Lentefeest of communiefeest: op hun grote dag zien alle kinderen eruit om door een ringetje te halen! De meeste parochies laten kinderen en hun ouders vrij om zelf communiekledij voor de ceremonie te kiezen, maar sommige parochies houden nog vast aan de traditionele witte pij, al dan niet met een houten kruisje dat de kinderen om hun nek dragen. Wat de kinderen tijdens hun communiefeest dragen, mogen ze natuurlijk helemaal zelf kiezen.

Een feest om nooit meer te vergeten

Op zoek naar inspiratie voor een onvergetelijk communiefeest of lentefeest? De leukste ideeën vind je op onze communieblog!

Els Vanhooren
Els Vanhooren

Als mama van twee zoontjes, hou ik ervan om Happy Moments extra bijzonder te maken. 'Celebrate the little things' daar draait het om! Ideetjes voor geboortekaartjes, doopsuikerdoosjes, kinderfeestjes, kerst... daar ben ik voortdurend graag mee bezig! Als Tadaaz fan van het eerste uur deel ik graag mijn inspiratie en ideetjes!

Artikelen: 171

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *