Zo vier je iemands 100ste verjaardag!

Een 100ste verjaardag is iets buitengewoons. Zo’n speciale dag moet dan ook heel goed gevierd worden. Het 100-jarig bestaan van je oma, opa of zelfs overgrootvader of -moeder kun je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom geven we je graag enkele tips voor de beste aanpak van zo’n feest.

 

Respecteer de wensen van de eeuweling

Verrassingsfeestjes zijn meestal heel leuk, maar misschien heeft de eeuweling zelf al een specifiek idee om zijn of haar speciale verjaardag te vieren. Vraag de jarige om zijn of haar ideale feest te beschrijven en doe je best om deze wensen na te leven.

100 jaar is een behoorlijke leeftijd. Het kan dat de jarige nog heel energiek is, maar soms is het ook anders en heeft die persoon af en toe nood aan wat rust. Houd dus rekening met de fitheid van de jarige en vier het feest op een moment waarop die persoon op zijn of haar best is. Is dat ‘s ochtends? Ga dan voor een brunch. Is dat ‘s avonds? Dan kan je een dessertbuffet doen.

Zorg er ook voor dat belangrijke dingen zoals een familiefoto nemen, taart eten… in het begin van het feest gedaan worden zodat de jarige vroeger kan vertrekken als dat nodig is.

Waar en met wie vier je de 100ste verjaardag?

Het is natuurlijk erg leuk om deze 100ste verjaardag thuis te vieren. Daar mag je alles doen wat je wilt en kan je bij mooi weer ook heerlijk buiten vertoeven. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een honderdjarige verblijft vaak in een bejaarden- of verzorgingshuis. In dat geval kun je in overleg met de afdeling een ruimte regelen waar het feest georganiseerd kan worden. Bovendien heeft de instelling waar de jarige woont vaak zelf ook een mooie viering in gedachten. Geweldig toch om dit samen te organiseren!

Is alles geregeld? Dan kan je starten met de uitnodigingen. Begin met het opsommen van de familie. Deze zal waarschijnlijk heel uitgebreid zijn. Misschien zijn er zelfs al achterkleinkinderen. Het aantal genodigden kan dan snel oplopen. Op zo’n respectabele leeftijd is het belangrijk dat van tevoren al duidelijk is wat hij of zij kan verwachten. Zet daarom zeker een r.s.v.p-datum in de uitnodiging.

Bij een speciale verjaardag hoort natuurlijk een dito uitnodiging. Zo kan je bijvoorbeeld een mooie fotokaart met het cijfer 100 en een mooie foto van de eeuweling maken.

 

Uitnodiging 100 jaar


100 jaar facts en foto’s

Met foto’s kun je erg leuke dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een slideshow maken met verschillende foto’s uit het leven van de jarige en belangrijke gebeurtenissen uit die periodes. Je kunt dit ook in de vorm van een filmpje doen. Of als je old school wilt gaan kun je ook een diashow doen met een echte diaprojector.

Zoek het nieuws van hun geboortedag op en de hoogtepunten van de jaren daarna en maak een soort van krant. Deze kun je dan meegeven met de gasten als aandenken. Bepaalde kranten bieden ook de mogelijkheid om de voorpagina van de krant van je geboortedag op te vragen.

 

Cadeaus

Een gastenboek is een uniek en emotioneel cadeau. Je koopt een boek of laat een gepersonaliseerd boek drukken en geeft het op het feest door aan alle gasten. Die kunnen dan allemaal een persoonlijk tekstje schrijven voor de jarige. Dit kunnen gewoon wensen zijn, maar ook herinneringen of leuke anekdotes. Aan het einde van het feest kun je het boek cadeau doen aan de eeuweling.

Een ander leuk concept is het maken van een tijdscapsule. Je vraagt aan elke gast om iets mee te brengen dat herinneringen oproept aan de jarige. Deze items verzamel je dan in een grote doos. Aan het einde van het feest sluit je de doos af en krijgt de jarige deze als cadeau.

Maak een stamboom met foto’s van alle familieleden. Op de gezegende leeftijd van honderd jaar heb je misschien wel een uitgebreide familie. Dan wordt zo’n stamboom echt een indrukwekkend cadeau.

 

 

Het eten

Uiteraard mag een verjaardagstaart niet ontbreken op een speciale dag als deze. En het mag ook een speciale taart zijn met een foto, verschillende lagen of volgens het eigen recept van de jarige.

Houd bij de keuze van het eten ook rekening met de diëten van de jarige en andere gasten. Misschien zijn er mensen die zoutarm of vetarm moeten eten.

Sfeer

Een leuke insteek is om muziek te spelen uit het favoriete decennium van de jarige zoals de jaren 30. Je kunt ook een playlist maken met 100 nummers met uit elk jaar een liedje van 100 jaar geleden tot nu.

 

 

Heb je zelf nog leuke tips rond het geven van een verjaardagsfeestje voor een honderdjarige? Laat het ons weten in de reacties!

Standaard afbeelding
Danielle Scheilz

Reach for the stars, surrender to the flow of life & love to the fullest.. Een quote waar ik helemaal achter sta! Samen met mijn gezin genieten van de mooie dingen in het leven staat voor mij dan ook op nummer 1. Ik werk met veel plezier bij Tadaaz en help de klanten graag verder met hun vragen of opmerkingen zodat ze 100 % tevreden zijn met het resultaat van hun bestellingen. Want wat je Happy Moment ook is –geboorte, huwelijk of een ander feestje – alles moet perfect zijn!

Artikelen: 77

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.