Wat kan je NIET zeggen tegen een zwangere vrouw

Als je collega, vriendin, kennis of familielid zwanger is kan je soms in je enthousiasme iets roepen wat op dat moment heel aardig lijkt.. maar achteraf misschien wel een beetje fout of kwetsend was. Dus om dit soort misverstandjes uit de wereld te helpen is het misschien wel handig om eerst even na te denken en dan pas te reageren.  Hieronder een lijstje met wat je NIET moet zeggen tegen een zwangere vrouw.

Jeetje wat een dikke buik zeg!

Dit klinkt eigenlijk meer als.. wat zie je er dik uit. Baby in de buik of niet, dit is gewoon niet leuk om te horen.

Ook al is de buik van de zwangere vrouw nog zo groot (denk aan formaat skippybal) je zegt het beter niet op deze manier. Zeg dan iets in de trant van ‘wat heb je al een mooie buik’. Dit komt zoveel liever over.

En was het gepland?

Dit is zeker geen goede vraag. Je weet namelijk nooit hoeveel moeite ze ervoor hebben moeten doen, of misschien juist niet. Dus beter niet vragen of het gepland was.

Nu mag je 9 maanden helemaal niet drinken.

Alsof ze dit zelf niet weet! Al die maanden zonder alcohol kan voor sommige zwangere vrouwen best lastig zijn. Zeker in de zomer met leuke tuinfeestjes. Sowieso zal de gynaecoloog wel aangeven wat ze wel en niet mag drinken en eten. Dus moet je het er niet nog eens extra inwrijven. Het is al moeilijk genoeg om al dat lekkers te laten staan.

Vind je partner je nog wel aantrekkelijk zo?

Natúúrlijk vindt haar partner haar nog aantrekkelijk!! Mega buik of niet, de meeste partners zijn sowieso helemaal in de wolken En plus zwangere vrouwen ondergaan in een korte tijd een enorme lichamelijke veranderingen, dus meestal zijn ze er wel wat onzeker onder. Met zo’n vraag maak je het dan alleen maar erger.

Hopelijk lijkt de baby op jou!

Met andere woorden, je man/vriend/vriendin ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit dan jij… auw. Je kan beter zeggen ‘jullie krijgen vast een mooi kindje met zulke goede genen ’

Ga je na je zwangerschapsverlof gelijk weer volledig werken?

Voor veel zwangere vrouwen is dit altijd moeilijk. Want sowieso moeten ze een keuze maken. Blijven ze thuis, gaan ze fulltime werken of parttime. Iedereen heeft er wel een mening over. Thuisblijven is niet goed want dan is het kindje te afhankelijk, fulltime werken ook niet want dan ben je er niet voor je kind. Hoe dan ook je kan beter vragen wat ze van plan is na haar verlof. Zo ben je altijd safe.

Hoeveel kilo ben je al aangekomen en/of wat weeg je nu?

Ai ai.. vraag nooit maar dan ook nooit naar het gewicht van een vrouw. Niet als ze niet zwanger is en ook niet als ze wel zwanger is. Eigenlijk heb je niets aan deze vraag, want elk lichaam is anders en eerlijk hé… waarom zou je dit willen weten?

Je gaat toch wel borstvoeding geven?

Ook al ben je zelf van mening dat borstvoeding wel/niet het beste is voor het kindje, er zijn al genoeg kinderen/volwassenen die gewoon meedraaien in de maatschappij die nooit of juist wel borstvoeding hebben gehad. Dus of ze er wel of niet voor kiest, het is de keuze van mom-to-be en ze zal er sowieso voor zorgen dat haar kindje niets tekort komt.

Je voelt je zeker net een olifant/nijlpaard?

Heel grappig.. not! Ze heeft dan misschien niet meer zo’n platte buik maar een olifant of nijlpaard kan je een zwangere vrouw écht niet noemen. Hier is geen andere perfecte zin voor. Dus deze gewoon skippen uit je geheugen.

Eindelijk zwanger hoor, je liet ons wel lang wachten.

Zwangere vrouwen die er bewust voor kiezen om eerst carrière te maken en dan pas aan kinderen te denken of misschien gewoon wat ouder willen zijn als ze kinderen krijgen, daar is zeker niets mis mee!

Ga je voor nog meer kinderen?

Ze moet nog bevallen!!  Laat haar eerst maar eens bevallen van dit kindje. Daarna kan je altijd voorzichtig eens vragen of ze nog meer kinderen zou willen krijgen.

Hopelijk gaat jouw bevalling een stuk beter dan de mijne..

Een zwangere vrouw zit echt niet te wachten op jouw pijnlijke bevallingsverhalen. Vooral omdat ze zelf niet weet hoe het zal verlopen. Probeer haar daarom een beetje gerust te stellen. Want omdat jij een moeilijke bevalling had, wil niet zeggen dat het bij haar ook zo zal zijn.

 

 

 

Marion Dieleman
Marion Dieleman

Mijn inspiratie en ervaring deel ik graag met iedereen! Daarom is het schrijven van een blog op Tadaaz de ideale plek om zo mijn belevingen en tips met jullie te delen. Er is over elk belangrijk moment in je leven wel iets te vinden. Daarom hopen we mensen door onze blogs te inspireren en assisteren om dé perfecte kaart te kiezen voor jullie bijzondere moment.

Artikelen: 51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *