Beschuit met muisjes, waarom eten we dat eigenlijk?

Beschuit met muisjes eten we in Nederland als er een nieuw wereldburgertje is geboren. Het is een typisch Nederlandse traditie waarvan we niet precies weten waar die vandaan komt, maar wij zijn er in ieder geval wel dol op! Waarom eten we eigenlijk beschuit met muisjes? Wat voor andere leuke, lekkere dingen zouden we met de roze en blauwe muisjes kunnen maken? Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben wat leuke info gevonden!

Back in time

Als er een kindje geboren wordt moet dat natuurlijk gevierd worden. Hiervan waren ze in de Middeleeuwen ook al overtuigd. Waarschijnlijk had dit er ook mee te maken dat een bevalling in die tijd – voor zowel moeder als kind – niet zonder risico’s was. Een gezonde baby betekende dat er wat te vieren was. Zowel de mama, het kraambezoek maar ook buurtgenoten werden hierbij getrakteerd op zoete lekkernijen! Hoe dit is uitgegroeid tot het huidige beschuit met muisjes is niet zeker, maar de oorsprong is dus in een ver verleden te zoeken…

Beschuit met roze of met blauwe muisje?

It’s a girl! Dat betekent pink ‘all over the place’! En dit was zelfs in 1860 al het geval, want toen werden bij de geboorte van een meisje beschuit met roze muisjes getrakteerd. Voor een jongetje was dit beschuit met witte muisjes. Later werden de kleuren gemengd en vandaag de dag zijn de muisjes roze/wit voor een meisje en blauw/wit bij een jongen. We love tradition!

Leuk feitje : Er werd een groot blik oranje muisjes bezorgd op Paleis Soestdijk bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938, sindsdien is het aanbieden van oranje muisjes bij de geboorte van een prinsje of prinsesje van Oranje een traditie.

Bron Pinterest

Leuke en lekkere alternatieven

Misschien houd je zelf helemaal niet van beschuit met muisjes, of wil je jouw kraambezoek gewoon eens iets anders voorschotelen dan een beschuitje. Er zijn tal van leuke en lekkere alternatieven! Dit zijn onze favorieten:

  1. Mini zoenen met roze of blauwe muisjes
  2. Baby tompoesjes met roze muisjes
  3. Baby soesjes bestrooid met roze of blauwe muisjes
  4. En voor het allerkleinste kraambezoek: lange vingers met gesmolten chocolade en muisjes

Bron Printerest

Beschuit met muisjes op de babyborrel

Jullie willen de eerste weken graag genieten van de nieuwe gezinssamenstelling? Dat kan natuurlijk, de kersverse opa’s & oma’s, ooms & tantes en jullie allerbeste vrienden zullen ongetwijfeld al een kijkje komen nemen, en waarschijnlijk meer dan eens… Maar om de geboorte van jullie wondertje te vieren nodig je vrienden en familie uit voor het eerste feestje van jullie kleintje; de babyborrel! Niet zo handig om oneindig veel beschuit met muisjes te smeren. Kies daarom voor een makkelijke variant zoals een heerlijke cake met gesmolten chocolade die je bestrooit met muisjes of lekkere baby slagroomsoesjes bestrooid met muisjes. Geef je gasten tot slot als afscheid een mooi kraambedankje dat helemaal matcht met je geboortekaartjes om het feest in stijl af te ronden. Succes verzekerd!

Oubollig? Helemaal niet!

Beschuit met muisjes oubollig?  Wij vinden van niet, het ziet er feestelijk uit, het is lekker en onlosmakelijk verbonden met de geboorte van een kindje! Menig kraamverzorgster is er gedreven in de beschuitjes te smeren met boter om ze vervolgens op hun kop in een bakje of bordje met muisjes te leggen zodat ze mooi blijven plakken. Bakje koffie of kopje thee erbij en voilà, smullen maar!

 

Standaard afbeelding
Danielle Scheilz

Reach for the stars, surrender to the flow of life & love to the fullest.. Een quote waar ik helemaal achter sta! Samen met mijn gezin genieten van de mooie dingen in het leven staat voor mij dan ook op nummer 1. Ik werk met veel plezier bij Tadaaz en help de klanten graag verder met hun vragen of opmerkingen zodat ze 100 % tevreden zijn met het resultaat van hun bestellingen. Want wat je Happy Moment ook is –geboorte, huwelijk of een ander feestje – alles moet perfect zijn!

Artikelen: 77

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.