Zwanger? Dit moet je regelen voor de geboorte van je kindje

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! We wensen je alvast alle geluk toe – zowel tijdens als na de zwangerschap. Natuurlijk moet je nu ook een boel regelen, wij zetten een aantal belangrijke puntjes voor je op een rijtje. Heel handig per maand opgesomd 🙂

Wat moet je allemaal regelen als je zwanger bent

De 1e maand: Een verloskundige kiezen

Als je zwangerschapstest positief is en je over de eerste (toch wel) schrik heen bent kun je volop gaan wennen aan het idee van ‘mama en papa-worden’. Eén van de belangrijkste dingen is een verloskundige kiezen. Meestal ga je rond de 8e week voor de eerste afspraak. Als je ongeveer 12 weken zwanger bent krijg je de eerste echo. Daarna bezoek je haar om de vier weken, dan elke twee weken en uiteindelijk elke week. Alleen als er aanleiding toe is wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog.

2 maanden zwanger: Zorgverzekering nakijken

Dit is wel een hele administratieve to do… En een beetje saai, maar toch een aanrader. Je zorgverzekering checken. Wordt de verloskundige, de kraamzorg en dergelijke vergoed? De verloskundige wel altijd, maar de kraamhulp is afhankelijk van aanvullende verzekeringen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als jouw kleintje geboren is.

Let wel op: je kunt je zorgverzekering alleen per kalenderjaar wijzigen.

Maand 3: Kraamhulp regelen

Nu je alle administratieve puntjes hebt afgerond kun je de kraamhulp regelen. Bovendien heb je pas je eerste echo gehad dus alles krijgt nu echt vorm (letterlijk en figuurlijk zou je kunnen zeggen).

Maand 4: Zwangerschapsverlof

Als je de magische 12 weken bent gepasseerd heb je ongetwijfeld naaste vrienden en familie ingelicht over de blijde gebeurtenis. Licht ook je werkgever op tijd in over je zwangerschap, hij/zij moet een hoop regelen voordat jij met verlof gaat. Want natuurlijk heb je recht op zwangerschapsverlof, in totaal 16 weken. Je moet om hiervoor in aanmerking te komen wel een zwangerschapsverklaring overhandigen aan je werkgever. Je vraagt deze aan bij de verloskundige of je huisarts.

5 maanden zwanger: Babyspullen en geboortekaartjes

Zo, je bent al over de helft. Nu wordt het tijd om aan de echt leuke dingen te denken: de babykamer, de kinderwagen, babykleding en….. de geboortekaartjes! Want natuurlijk wil je hippe geboortekaartjes versturen als hij of zij eindelijk geboren is! Bij Tadaaz vind je de leukste babykaartjes in de meest uiteenlopende thema’s en stijlen. Natuurlijk allemaal volgens de laatste trends!

Tip: Ook de leukste geboorte bedankjes vind je bij Tadaaz!

 

6 maanden zwanger: Kinderopvang regelen

Je moet er nog niet aan denken, maar als je kindje er straks is komt de dag dat jij weer aan het werk moet. Ga nu alvast op zoek naar een kinderopvang die bij jullie past. Een gastouder, een kinderdagverblijf of misschien wil oma of opa wel een dagje oppassen. Begin er op tijd mee, want bij de meeste opvanglocaties moet je rekening houden met een wachtlijst.

7 maanden zwanger: Baby erkennen

Deze stap kun je overslaan als je getrouwd bent of als jullie een geregistreerd partnerschap hebben. Maar als dit niet het geval is, dan moet de vader zijn kindje erkennen. Papa heeft dan rechten en plichten en de baby heeft juridisch gezien een vader.

8 maanden zwanger: Het geboorteplan

Het einde komt in zicht. Je gaat met verlof en de puntjes worden op de i gezet. Zo komt de kraamzorg hoogstwaarschijnlijk langs voor een intakegesprek en samen met de verloskundige bespreken jullie het geboorteplan. Geen letterlijk planning, maar wel een fijne leidraad voor wat komen gaat. Hoe wil je bevallen, waar en wie mag erbij zijn?

De 9e maand: De laatste loodjes

Alle belangrijke dingen zijn geregeld en eigenlijk is het nu nog wachten tot de baby zich aandient. Een spannende tijd en waarschijnlijk hebben jullie nu ook wel zin om echt kennis te maken met jullie mini-me. Doe een laatste check of alles klaar is of staat. De vluchtkoffer is wel een belangrijke bijvoorbeeld. Laat die baby nu maar komen!

 

 

Standaard afbeelding
Danielle Scheilz

Reach for the stars, surrender to the flow of life & love to the fullest.. Een quote waar ik helemaal achter sta! Samen met mijn gezin genieten van de mooie dingen in het leven staat voor mij dan ook op nummer 1. Ik werk met veel plezier bij Tadaaz en help de klanten graag verder met hun vragen of opmerkingen zodat ze 100 % tevreden zijn met het resultaat van hun bestellingen. Want wat je Happy Moment ook is –geboorte, huwelijk of een ander feestje – alles moet perfect zijn!

Artikelen: 77

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.